Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε ευθύνες για την Αμφίπολη, ενώ επιστρέφει με ενεργό ρόλο η Περιστέρη

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Αλλαγές αναμένονται στις Εφορίες Αρχαιοτήτων καθώς έως τέλος του χρόνου θα αξιολογηθούν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται δεδομένο πως για ορισμένους θα ακολουθηθεί η διαδικασία των μεταθέσεων σε άλλα ενεργά πόστα ενώ για άλλους η αναβάθμιση τους σε νέες διοικητικές θέσεις.

Στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί νέος προϊστάμενος καθώς τα διοικητικά αντανακλαστικά του θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους νέους σχεδιασμούς του ΥΠ.ΠΟ και κυρίως σε ότι αφορά στις ανασκαφές του τύμβου Καστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρνητική εικόνα στη νέα διοίκηση του ΥΠ.ΠΟ έχουν προκαλέσει, η σωρεία παρατυπιών και καθυστερήσεων με αποκορύφωμα την προχειροδουλειά που έγινε με την τοποθέτηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, της ανατολικής σφίγγας του μνημείου Καστά. Στην περίπτωση αυτή δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές που προβλέπονταν με αποτέλεσμα το υπουργείο να ασχοληθεί εκ νέου με την δημόσια ανάδειξη του συγκεκριμένου ευρήματος.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Δήμητρα Μαλαμίδου δέχθηκε αυστηρή κριτική από την υπουργό Λίνα Μενδώνη για τις παραβιάσεις αποφάσεων του ΚΑΣ που προϋπήρχαν πριν από την τοποθέτηση της στο υπουργείο, και για το λόγο αυτό έγιναν παρατηρήσεις για όσες ενέργειες σημειώθηκαν αυτοβούλως στην περιοχή της Αμφίπολης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν προϊστάμενοι Διευθύνσεων μεταξύ αυτών και η διευθύντρια Αρχαιοτήτων Πολυξένη Βελένη.

Ένα από το σοβαρότερα ζητήματα που ζήτησε η Λίνα Μενδώνη να λυθεί άμεσα είναι η πλατφόρμα των αναπήρων που βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και τρείς μήνες μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες ατόμων με κινητικά προβλήματα.Η υπουργός τόνισε ότι «ο Πολιτισμός δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την καθημερινότητα ενός ΑμΕΑ».

Η υπουργός ζήτησε από όλους να επισπευσθούν οι εργασίες, που αφορούν τόσο στο μνημειακό σύνολο στον Τύμβο Καστά, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και οι εργασίες χάραξης διαδρομών και διαμορφώσεων, εντός του αρχαιολογικού χώρου και στην περιοχή του Μουσείου της Αμφίπολης, που έχουν ενταχθεί στο Interreg Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020.

Σε ό,τι αφορά στο μνημειακό σύνολο στον τύμβο Καστά κατέστη σαφές ότι θέματα σχετικά με την προστασία του μνημείου τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2015, εκτελούνται σήμερα. Δόθηκαν οδηγίες μέχρι την 15η Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των αρχιτεκτονικών μελών, από την περιοχή του Λέοντος και τον χώρο του Μουσείου, στον Τύμβο. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 22 μέλη επί συνόλου 160.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Λίνας Μενδώνη, η αρχιτεκτονική μελέτη και η στατική προμελέτη που αφορούν στο μνημειακό σύνολο του Καστά (τύμβος, ταφικό σύνολο, περίβολος) θα εισαχθούν, για την κατά νόμον γνωμοδότηση, στην συνεδρίαση του ΚΑΣ της 17ης Δεκεμβρίου. Στη σύσκεψη έγινε λόγος και τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Ότι οι ανακοινώσεις του ΥΠΠΟΑ, την περίοδο 2017-2019, οι οποίες ανέφεραν ότι το ταφικό συγκρότημα θα γίνει επισκέψιμο το 2021 ήταν, στην ουσία, χωρίς αντίκρισμα. Το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον (ειδικούς επιστήμονες, μελετητές) το 2021, εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών. Απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος, και επί πλέον κονδύλια, προκειμένου το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.

Παράλληλα χρήζουν άμεσης αντικατάστασης οι καλύψεις προστασίας του ταφικού μνημείου και του περιβόλου με νέες, οι οποίες θα προσφέρουν προστασία UV, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση των κονιαμάτων, κίνδυνος ο οποίος είχε επισημανθεί από το 2017. Επισημάνθηκε επίσης ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ το 2016, και είναι απαραίτητες για την ομαλή εκτέλεση του έργου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η υπουργός ζήτησε ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2015 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την έρευνα-μελέτη 1000 σκελετών προερχομένων από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, αλλά κανείς εκ των παρισταμένων δεν γνώριζε κάτι σχετικό.

Επίσης, ζητήθηκε να εφαρμοστούν αμέσως από την ΕΦΑ Σερρών οι προβλεπόμενοι όροι της Υπουργικής Απόφασης της 5ης Ιουλίου 2019, που αφορούν στην έκθεση της κεφαλής της Σφίγγας από τον Τύμβο Καστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης. «Οι όροι της ΥΑ που ετέθησαν από το ΚΑΣ, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων αγνοήθηκαν», επεσήμανε η υπουργός, τονίζοντας ότι «οι υπηρεσίες οφείλουν να προχωρούν συντεταγμένα. Άλλως εκτίθεται ο καθένας προσωπικά και εν τέλει το Υπουργείο.

Στο μεταξύ ενεργό ρόλο αναμένεται να έχει από την ερχόμενη εβδομάδα σε ότι αφορά στα ζητήματα πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Κατερίνα Περιστέρη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη του τομέα πολιτισμού στην Αντιπεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με εποπτεύουσες αρμοδιότητες την παρακολούθηση των έργων του ΕΣΠΑ που αφορούν αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους. Την απόφαση αυτή είχε ήδη λάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας και την είχε ανακοινώσει, πριν από δυο χρόνια όταν επέλεξε την Κατερίνα Περιστέρη ως σύμβουλο του σε θέματα πολιτισμού.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες: ΜΕΝΔΩΝΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ   NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.