του Γιώργου Ροδάκογλου
Ελπίδα αφοσίωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας αποτελεί η τοποθέτηση της Λίνας Μενδώνη στη θέση της Υπουργού Πολιτισμού. Μια τοποθέτηση που πέραν της δικαίωσης, για την έως τώρα προσφορά της, κρίνεται και ως η πλέον εύστοχη από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ως πολιτικό πρόσωπο του Υπουργείου άφησε έντονα το 2014, το στίγμα της στην Αμφίπολη αφού κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποτελούσε τη «ραχοκοκαλιά» στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου Μακεδονικού μνημείου.
Με εμπειρία σχεδιασμού 376 αρχαιολογικών εργοταξίων σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο κατάφερε σε διάστημα 100 ημερών και μέσα σ ένα σωστά οργανωμένο πλαίσιο να φέρει στο φως ένα μνημείο που υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν το λιγότερο 15 χρόνια.
Ως θεσμικό πρόσωπο ήταν πάντα φειδωλή στις δηλώσεις της και δε συμμερίζονταν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για την απόδοση του μνημείου στο Μέγα Αλέξανδρο. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή υποστήριζε τη Μακεδονική ταυτότητα της ανασκαφής και επιζητούσε την επιστημονική τεκμηρίωση σ ένα από τα σενάρια που προτάθηκε προς επεξεργασία στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου σύμφωνα με αυτό, στο τύμβο Καστά ενδέχεται να βρίσκονται τα οστά της Ολυμπιάδας των δυο γιων του Κάσσανδρου και η τέφρα του Ηφαιστίωνα.
Η τότε Γενική Γραμματέας προκειμένου να διασαφηνίσει κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει επιπλέον στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα, προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με δυο πανεπιστήμια για την ανάλυση των οστών της Αμφίπολης εξασφαλίζοντας μάλιστα και το ανάλογο χρηματικό ποσό από το ΥΠ.ΠΟ.
Η σύμβαση αυτή όμως ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε και έληξε τον Ιούνιο του 2017 «πεταμένη» σε κάποιο συρτάρι, έτσι ουδέποτε πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός για την ταυτότητα των νεκρών. Παράλληλα όμως από τις αρχές του 2015 είχε ξεσπάσει και μια πολιτική πλεκτάνη με τη συμμετοχή επιστημόνων που απέδιδαν μια άλλη ταυτότητα στη δημιουργία του μνημείου με στόχο την σταδιακή υποβάθμιση του, και την εμπλοκή στη συνέχιση των ανασκαφών, κάτι που τελικά έγινε.
Χρειάσθηκε όμως να περάσουν τέσσερα «σκοτεινά χρόνια» από την αποκάλυψη του μνημείου για να γίνουν πλέον αντιληπτοί οι λόγοι που η ανασκαφή βρέθηκε σε πλήρη απαξίωση. Η συμφωνία της απελθούσας κυβέρνησης με τα Σκόπια αναφορικά με το όνομα δεν αποτελούσε προϊόν λίγων μηνών, αλλά στοχευμένος σχεδιασμός.
Κάθε συνέχιση προβολής του μνημείου θα ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο και οποιαδήποτε ανάδειξη του θα θεωρούνταν ως «αλυτρωτική ενέργεια» προς τους γείτονες. Έτσι η επιλογή του «αφανισμού» εξυπηρετούσε όχι μόνο το στόχο της τότε κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα ταυτίζονταν και με την ιδεολογία της.
Παρόλο που το υπουργείο Πολιτισμού γνώριζε ότι ο τύμβος Καστά κρύβει στα σπλάχνα του άλλα τρία ταφικά μνημεία ωστόσο προχώρησε στην εφαρμογή συγκεκριμένων εντολών εξαπατώντας με απατηλές υποσχέσεις όλους τους πολίτες.
Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά η Λίνα Μενδώνη, καλείται από μια νέα θέση, αυτή της υπουργού να ολοκληρώσει όσα η ίδια στήριξε με τόσο πάθος και μεράκι και αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να το κάνει.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...
Ετικέτες: ΜΕΝΔΩΝΗ ΡΟΔΑΚΟΓΛΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗ