Κατερίνα Περιστέρη: «Όταν λέμε Μακεδονία εννοούμε τη μια και Ελληνική»

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Η δημόσια δήλωση της Κατερίνας Περιστέρη, «Όταν λέμε Μακεδονία εννοούμε τη μια και Ελληνική», καταδεικνύει ξεκάθαρα στις μέρες μας, μετά και τα όσα έχουν λάβει χώρα σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονταν πίσω από την πλήρη υποτίμηση και την υποβάθμιση της ανασκαφής στο τύμβο Καστά κατά την τελευταία τριετία.

Μιλώντας στο ΤΕΙ Σερρών σε εκδήλωση του νεοσύστατου συλλόγου «Ωδή Αμφίπολης» με θέμα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, παρουσίασε το έργο της από το 2014, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη χρονολόγηση του μνημείου και στην εντολή που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος προκειμένου να κατασκευαστεί. Αναλύοντας όμως το σκεπτικό ανάδειξης της περιοχής άφησε αιχμές εναντίον της τοπικής κοινωνίας, πιθανότατα προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι δεν έχουν καταλάβει την αξία αυτού του ευρήματος.

«Θα κάνουμε το μνημείο επισκέψιμο για να περνάει όλη η οικουμένη. θα είναι ένα μεγάλο όφελος, όχι μόνο για την Αμφίπολη, που δεν έχει καταλάβει ακόμη την μεγάλη αξία του, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλον τον κόσμο».

Με την ομιλία της αυτή, η ανασκαφέας της Αμφίπολης επανακινεί το ενδιαφέρον της να επιστρέφει αν και συνταξιούχος, στην ενεργό δράση για την ανάδειξη του τύμβου Καστά έχοντας μάλιστα δίπλα της όλους τους επιστήμονες που συμμετείχαν στις αρχαιολογικές έρευνες από το 2014 έως σήμερα, Μιχάλη Λεφαντζή αρχιτέκτονα, και τους καθηγητές του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, Σπύρο Παυλίδη, Γιώργο Συρίδη.

Είναι ήδη γνωστό ότι τα τελευταία τρία χρόνια η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ.Πο, είχε επιδοθεί σε μια σειρά ενεργειών υποτίμησης κάθε στοιχείου που αναδείκνυε τη Μακεδονική ταυτότητα του μνημείου. Η σειρά των ενεργειών που έχει προγραμματίσει όμως δεν ολοκληρώθηκαν, με ορατό το ενδεχόμενο τοποθέτησης επιτροπής, στους επόμενους μήνες, μέτρο που ουσιαστικά θα εφαρμοστεί εις βάρος των ήδη υπαρχόντων επιστημόνων.

ΠΗΓΗ: estiatv.gr

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.