Ο απόηχος της Φώφης Γεννηματά στην Αμφίπολη και η απάντηση σε αρχαιολόγο

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Ταρακούνησε τα νερά η επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στην Αμφίπολη με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προβληματίζονται πλέον έντονα βλέποντας ότι χάνουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επίσκεψη της στο νομό Σερρών άφησε ξεκάθαρη την εντύπωση ότι μια μερίδα ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει στο παρελθόν τον Αλέξη Τσίπρα εγκαταλείπουν πλέον το άρμα της κυβέρνησης και συγκλίνουν στην άποψη ότι ως ιδανικότερη επιλογή έκφρασης θα μπορούσε να είναι η κυρία Γεννηματά.

Οι εντυπώσεις αυτές ενισχύονται ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπ όψιν του ότι η κυρία Γεννηματά έτυχε θερμής υποδοχής σε μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο της οικογένειας Καραμανλή και δεν αποκλείονται μετακινήσεις ακόμη και από το δεξιό χώρο.

Κατά την ομιλία της στο ξενοδοχείο Φίλιππος, τοποθετήθηκε σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ενώ έγινε αποδέκτης της αγανάκτησης του κοινού όταν αναφέρθηκε στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

«Η κυβέρνηση αυτή, μισεί το μνημείο», φώναξαν παρευρισκόμενοι ενώ η ίδια επεσήμανε. «Στερούν την περιοχή από την αναπτυξιακή δυναμική που προσέφερε η παγκόσμια αναγνώριση του. Έφεραν πίσω την περιοχή, που από το μνημείο και μόνο, θα είχε εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η επίσκεψη της κυρίας Γεννηματά στην Αμφίπολη σε σχέση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, άφησε ως απόηχο μια ευγενική εικόνα. Η απλότητα και η γνώση της στα ζητήματα της ανασκαφής του τύμβου Καστά ήταν αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Έδειξε να γνωρίζει ολόκληρη την πορεία ανάδειξης του μνημείου και όταν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο μουσείο προτάθηκε από την νέα προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δήμητρα Μαλαμίδου να της δοθεί ένα φάκελος με τα έργα που έγιναν στο Καστά εκείνη απάντησε: «Μα δεν έχει γίνει τίποτα».

Η κυρία Μαλαμίδου σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ως σωσίβιο του Υπ.Πο απέτυχε, καθώς στο σημείο εκείνο υπήρξε η παρέμβαση της πρώην Γ.Γ του Υπ.Πο Λίνας Μενδώνη που επεσήμανε παρουσία όλων, «δεν έχει στηθεί κανένα εργοτάξιο ακόμη στην περιοχή και το μνημείο είναι έτσι όπως το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Λίγο νωρίτερα η κυρία Μαλαμίδου μιλώντας για τα ευρήματα της εποχής του Σιδήρου έκανε συνεχείς αναφορές σε «Λόφο Καστά» και σ αυτή την περίπτωση ακολούθησε επίσης μια ακόμη επισήμανση από την κυρία Μενδώνη, «για να γνωρίζει επ ακριβώς η Πρόεδρος πρέπει να της πούμε ότι κατά την αρχαιότητα έγινε ένα μεγάλο τεχνικό έργο σ ένα μικρό λόφο και έγινε τύμβος. Τύμβος είναι το σωστό». Η κυρία Μαλαμίδου βρέθηκε σε αδιέξοδο και η κυρία Μενδώνη συμπλήρωσε, «δε γεννάται ζήτημα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Αμφίπολης Κώστας Μελίτος σε μια σύντομη συνομιλία με την κυρία Γεννηματά υπογράμμισε την πλήρη απαξίωση της ανασκαφής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στο «εμπάργκο» που υφίσταται ο Δήμος από όλα τα υπουργεία «ως εκδίκηση» χωρίς λόγο. Στο ίδιο μήκος κύματος η συνομιλία που είχε μαζί της και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Βογιατζής.

Κατά την επίσκεψη της κυρίας Γεννηματά στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρόντες ήτα πολλοί εργάτες που συμμετείχαν το 2014 στην ανασκαφή του μνημείου. Αναμενόμενες ήταν μέσα σ ένα θετικό κλίμα οι ευχαριστίες τους προς τη Λίνα Μενδώνη όχι μόνο γιατί συνεργάσθηκαν αλλά κυρίως γιατί ακόμη και τώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει τον τόπο τους. Η ίδια ευχαρίστησε προσωπικά τον αρχιφύλακα Αλέξανδρο Κοχλιαρίδη και τον Λάκη Σαλτσίδη.

Αυτό όμως που επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο από τους απλούς κατοίκους της Αμφίπολης και εντυπωσίασε ακομα περισσότερο είναι το γεγονός ότι η κυρία Γεννηματά επέλεξε να μην επισκεφθεί τον Καστά καθώς όπως διαβεβαίωσαν οι συνεργάτες της δεν ήθελε η ίδια να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, όταν η είσοδος στο μνημείο απαγορεύεται έστω και σ έναν απλό πολίτη.

Μέσα λοιπόν σ αυτό το κλίμα ανησυχίας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ώρες σε τοπικό πολιτικό επίπεδο, από την παρουσία της κυρίας Γεννηματά στις Σέρρες και στην Αμφίπολη δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κατά το επόμενο χρονικό διάστημα να ληφθούν ορισμένα μέτρα και τα πρώτα από αυτά από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού.

Ίσως λοιπόν να παρατηρηθεί μια «χλιαρή» κινητικότητα στον Καστά, ωστόσο όμως εκτιμάται ότι κάθε ενέργεια από δω και στο εξής δε θα αποτελεί τίποτα περισσότερο, από «στάχτη στα μάτια» των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε επίσημα από την Υπουργό Λυδία Κονιόρδου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα η έναρξη εργασιών του ΕΣΠΑ από το Φεβρουάριο του 2018 και έως τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτα με υπαιτιότητα του Υπ.Πο.

ΠΗΓΗ:PRESS365.GRΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.