του Γιώργου Ροδάκογλου
Η υποβάθμιση της ανασκαφής της Αμφίπολης αποδεικνύεται εγκληματική σε μια περίοδο που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα των Σκοπίων. Την απώλεια αυτής της σημαντικής ευκαιρίας καυτηρίασε στη βουλή ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής με αφορμή τη συζήτηση για θέματα πολιτισμού.
«Θα μπορούσε να διαδραματίσει σε διεθνές επίπεδο ένα σημαντικό ρόλο στο επίκαιρο ζήτημα της Μακεδονίας» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την εγκατάλειψη του προγράμματος ανάλυσης των οστών.
Oι αποδείξεις που θα επιβεβαίωναν ή θα διέψευδαν το σενάριο που επεξεργάζονταν το 2014 το ΥΠ.ΠΟ για το αν ο θαμμένος σκελετός της γυναίκας στο τύμβο Καστά ανήκει στην Ολυμπιάδα, αν οι σκελετοί των δύο αδερφών που βρέθηκαν στο ίδιο μνημείο ανήκουν στους γιούς του Κάσσανδρου και αν η τέφρα είναι του Ηφαιστίωνα, δεν υπάρχουν σε μια κρίσιμη περίοδο. Η διαδικασία ανάλυση των σκελετικών ευρημάτων δεν προχώρησε εδώ και τρία χρόνια παρόλο που τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα αποτελούσαν μια μοναδική ευκαιρία ώστε να πληροφορηθεί το κοινό μέσω διεπιστημονικών δεδομένων τι ακριβώς συμβαίνει στο συγκεκριμένο μνημείο.
«Τα ευρήματα κατέληξαν στο εσωτερικό της χώρας , να γίνουν αντικείμενο διαπληκτισμών και διχασμού» σχολίασε ο Μακεδόνας βουλευτής εκφράζοντας ταυτόχρονα την πικρία του, «η Αμφίπολη πληγώνει διπλά εμάς τους Σερραίους».
Κατήγγειλε επίσης ότι το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου για το μέγεθος του μνημείου είναι «ψίχουλα» και ότι η έναρξη των έργων του ΕΣΠΑ καθυστέρησε ήδη. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μέγεθος της απαξίωσης της ανασκαφής από το 2015 έως σήμερα ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι βάζει κομματική ταμπέλα σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό θησαυρό.
«Είναι, επιτέλους, καιρός κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης να συνειδητοποιήσετε ότι όταν μιλάμε για τον πολιτισμό μας, όταν μιλάμε για την αρχαία κληρονομιά μας, μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωρούν!»
Οι σκελετοί των ανασκαφών της Αμφίπολης θα είχαν τη δυνατότητα να συγκριθούν παράλληλα και με τα σκελετικά κατάλοιπα των ταφών στις Αιγές με αποτέλεσμα να εξαχθούν και να αναδειχτούν σημαντικά συμπεράσματα που κατά κύριο λόγο αφορούν όλους τους Έλληνες και το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους αρχαιολόγους.
Σημαντικότατο στοιχείο θα αποτελούσε η ανάδειξη πιθανών συγγενικών σχέσεων μεταξύ των οστών του Καστά και των οστών που εντοπίστηκαν στον ονομαζόμενο τάφο του Φιλίππου Β’. Δυστυχώς όμως για αυτή τη ουσιαστική σύγκριση χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι από το 2015 το Υπ.Πο θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάλυση 1000 σκελετών που χρονολογούνται από το 1000 π.Χ. έως το 200 π.Χ. Η προγραμματική σύμβαση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος έφερε την υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Έλενας Κόρκα και του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Γιώργου Λιόντα, απόδειξη ότι τα χρήματα είχαν διασφαλιστεί για την περαιτέρω μελέτη και έρευνα από την προηγούμενη διοίκηση επί υπουργίας Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η σύμβαση υπεγράφη στις 13 01 2015 και όταν στο τιμόνι της Γ. Γ του ΥΠΠΟ ήταν ακόμη η Λίνα Μενδώνη, ενώ η έρευνα που ήταν διάρκειας δυο ετών έληγε στις 30 Ιουνίου του 2017.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...