Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Εκπαιδευτική Ρομποτική Θεσσαλονίκη

Παράθυρο για αρχαιοκάπηλους «ανοίγει» η αστυνομία στην Αμφίπολη!

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Χωρίς αστυνομική φρούρηση βρίσκεται για αρκετό χρονικό διάστημα ο αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας που έδωσε τη μεγαλύτερη ίσως ιστορική ανακάλυψη των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Το μεγαλοπρεπές μνημείο του Τύμβου Καστά που προβάλει διεθνώς τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων και ακτινοβολεί με την παρουσία του σε ολόκληρη την οικουμένη, δέχεται την απαξίωση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ αφού η παρουσία της στο αρχαιολογικό χώρο εδώ και τέσσερεις μήνες είναι πλέον ανύπαρκτη.

Η αποχώρηση των αστυνομικών από την Αμφίπολη άρχισε σταδιακά το καλοκαίρι του 2016 μετά από την επίσκεψη του πρώην υπουργού πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών να εγκαταλείψουν οι άνδρες της ΕΛΑΣ το φυλάκιο της εισόδου στο τύμβο Καστά και να αντικαταστήσει τα μέτρα φρούρησης με τη μορφή των μεμονωμένων επισκέψεων ενός περιπολικού στην περιοχή, δίνουν μια θλιβερή εικόνα αλλά προκαλούν και πολλά ερωτήματα, αφού την αλλαγή των μέτρων που διέταξε, ακολούθησε μια «εκπληκτική» συνέχεια.

Με την πάροδο των ημερών ελαχιστοποιήθηκαν οι περιπολίες , και σταδιακά σταμάτησαν, ενώ το μνημείο φυλάσσεται πλέον μόνο από δυο συμβασιούχους υπαλλήλους του αρχαιολογικού Μουσείου .

Μπορεί ο χώρος του ταφικού συγκροτήματος να κινηματογραφείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αλλά ωστόσο το σύστημα παρακολούθησης στα χέρια ενός επιτήδειου χάκερ μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές αδυναμίες και να τεθεί εκτός λειτουργίας. Αν λάβουμε δε, υπ όψιν μας και το γεγονός ότι οι φύλακες δεν έχουν δικαίωμα οπλοφορίας, τότε στην περίπτωση ενός απρόσμενου και αιφνιδιαστικού περιστατικού, θα είναι πολύ αργά.

Δεν αρκεί μόνο η επισήμανση -κάτι που όλοι αναγνωρίζουν - πως ο αρχιφύλακας της περιοχής Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για τη φύλαξη του μνημείου με τη συνεχή παρουσία του κάθε βράδυ. Πρέπει να καταστεί σαφές από την πλευρά της πολιτείας και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό.

Ποιος είναι αυτός που διασφαλίζει την προστασία της ζωής κάθε φύλακα αλλά και την ακεραιότητα του μνημείου σε περίπτωση εισβολής ατόμων που στόχο έχουν την κλοπή ή έστω και μια απλή δολιοφθορά;

Η απόφαση της απομάκρυνσης των αστυνομικών από την φύλαξη του Τύμβου Καστά και η απουσία τους από το φυλάκιο της εισόδου, προκαλεί θα λέγαμε το κοινό αίσθημα όσων Ελλήνων αγαπούν και σέβονται τον πολιτισμό των προγόνων τους , αφού διαπιστώνουν για μια ακόμη φορά πως η πολιτεία απαξιώνει από ο 2015 συστηματικά και σταδιακά αυτόν τον μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό της χώρας μας.

Και το εύλογο ερώτημα που μπαίνει είναι : Με ποια κριτήρια πάρθηκε η απόφαση αυτή, που ουσιαστικά ανοίγει ένα παράθυρο σε επίδοξους αρχαιοκάπηλους για να δράσουν στην περιοχή;

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας μπορεί να αγνοεί το θέμα λόγω χειρισμού του συγκεκριμένου ζητήματος από υφισταμένους του. Οφείλει όμως άμεσα να τοποθετηθεί και να πάρει το ταχύτερο μέτρα όπως άλλωστε και η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη, η οποία εξακολουθεί να στέκει απόμακρη και αδιάφορη σ αυτή τη μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη που νοηματοδοτεί τη ζωή των Ελλήνων.

Το όλο ζήτημα όμως άπτεται και των αρμοδιοτήτων του εισαγγελέα Σερρών και ίσως θα πρέπει να τον απασχολήσει στο βαθμό που του αναλογεί.

Για να αποφύγουμε λοιπόν κάθε ενδεχόμενο να χαθεί μέσα από το μοναδικό σε μέγεθος και ακέραιο μνημείο έστω και ένα μικρό κομμάτι από το νυχάκι μιας Καρυάτιδας που θα ήθελε πολύ να έχει στην κατοχή του ένα πλούσιος συλλέκτης, αλλά και για να αποφύγει η Ελλάδα μια Διεθνή κατακραυγή για την ανικανότητα διαχείρισης μιας απλής κατάστασης, επιβάλλεται να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του Καστά με τη δέουσα σοβαρότητα.

Απόδειξη γι αυτό θα είναι να επανέλθουν τα μέτρα φύλαξης στο αρχικό τους στάδιο.

Πηγή: Τhousandnews.gr  Φωτο: Μιλτος ΒαλκάνηςΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    

comments powered by Disqus


NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.

Tags

Pink Lipstick, Film Strips and My Existence

amfipoli news

Amfipoli news

Amfipoli News

amphipoli-news

amphipoli news

Amphipoli-news

Amphipoli news

amfipoli

Biology Matters

Digital Signal Processing 3rd (Third) Edition byBaese

Amphipoli

amfipoli tomp

amfipoli anaskafi

amphipoli anaskafi

alexander

amfipoli alexarder

amfipoli great alexander

Accordion to Zeppelin: Inventions from A to Z (Super Sandcastle: Let's Look A to Z)

Images in the Margins (Medieval Imagination)

nea amphipoli

Journey of the Heart: An Anthology of Spiritual Poetry by Women

amfipoli nea

Parrots (Great Pets)

Sussex in the Eighteenth and Nineteenth Centuries: A Bibliography (Occasional Paper)
Περιστέρη
γεωλόγοι
ανασκαφές
προβλήματα
The Road to War: Presidential Commitments Honored and Betrayed
Λάζαρος Πολυμενάκος
Λαζαρίδης
ειδήσεις
Δελτίο τύπου
τάφος
σύληση
τυμβωρύχος
Κατερίνα Περιστέρη
Μενδώνη
Καστά
αρχαιότητα
τυμβωρυχία

Αμφίπολη

ανακοινώσεις
amfipoli news
τυμβωρύχος
χρυσός
ανίχνευση
Μέγας Αλέξανδρος
Σφίγγες
Ρόδακες
Καρυάτιδες
αρχαιολόγοι
Alexander the Great
Ιστορία
ένοικος
τάφος
Αίγυπτος
χρονολογία
Βεργίνα
Ολυμπιάδα
video
βίντεο
Managing Aging Parents, While Keeping Your Sanity (Family Guide to Elder Advocacy)
National Geographic
Shadow Theatres and Shadow Films