Εκτός Αμφίπολης η Κατερίνα Περιστέρη

amfipoli

Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Σήμερα ανακοινώθηκε η απομάκρυνση της Κατερίνας Περιστέρη από την εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών, λόγω συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα η κ. Περιστέρη έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας οδηγήθηκε στην συνταξιοδότηση, οπότε χηρεύει η θέση της εφόρου Σερρών, ενώ ανακύπτουν μια σειρά ζητήματα σχετικά με το μέλλον της ανασκαφής στην Αμφίπολη!!!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κ. Περιστέρη δεν είναι η μόνη που συνταξιοδοτείται αλλά μαζί της αδειάζουν και άλλες θέσεις εφόρων ανά την επικράτεια. Όσον αφορά τώρα το μέλλον της ανασκαφής στον λόφο Καστά, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που θα κρίνει το μέλλον του όλου εγχειρήματος.

Η ανασκαφή που ανέδειξε το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά, είναι χαρακτηρισμένη ως «σωστική» και όχι «συστηματική», αυτό καθορίζει κατ’ επέκταση και τα δικαιώματα της επικεφαλής αρχαιολόγου.

Η κ. Περιστέρη ως επικεφαλής της σωστικής ανασκαφής διατηρεί τα δικαιώματα που έχει ως ανασκαφέας μόνο για 6 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2021 και τίποτα περισσότερο. Η συνέχεια της έρευνας στον λόφο Καστά θα γραφτεί από τον επόμενο έφορο που θα αναλάβει την υπηρεσία των Σερρών και πιθανότατα θα είναι αυτός και ο επικεφαλής των ανασκαφών.

Μια ακόμη λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η κ. Περιστέρη είχε το χρόνο, αλλά όχι την θέληση όπως αποδείχθηκε, να αλλάξει τον χαρακτηρισμό της ανασκαφής από «σωστική» σε «συστηματική» και να έχει επαυξημένα δικαιώματα και αν και συνταξιοδοτημένη να συνεχίζει να έχει την ευθύνη της έρευνας στον λόφο Καστά εφ’ όρου ζωής.

Το θέμα είναι γιατί δεν το έπραξε; Να έχει να κάνει αυτό με τυχόν κινήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο για την απομάκρυνσή της και η ίδια δεν είχε την δύναμη ή τις συμμαχίες εκείνες που θα της επέτρεπαν να αντιταχθεί; Είναι ένα θέμα για το οποίο μάλλον δεν θα πάρουμε καμία απάντηση.

Το μόνο που μπορούμε να ευχόμαστε για την συνέχιση της έρευνας στο λόφο Καστά, είναι ο νέος επικεφαλής να σεβαστεί το μνημείο και να είναι ανεπηρέαστος από τον κύκλο των γνωστών αρχαιολόγων με επικεφαλής της γεν. γραμμ. του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη, οι οποίοι ποικιλοτρόπως εργάστηκαν για την απαξίωση του μνημείου και τον χαρακτηρισμό του ως ρωμαϊκό.

XRONOMETRO.COM



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες: ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ   



NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.