Το Α.Π.Θ στο τιμόνι και άλλων ανασκαφών στην Αμφίπολη

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου


Χρηστικό πλεονέκτημα για μετέπειτα ανασκαφές σε άλλες περιοχές της Αμφίπολης αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας στο λόφο Καστά μπορεί να γίνει οδηγός διεξαγωγής ερευνών και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Τα πρώτα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης που διεξάγει η ερευνητική ομάδα του Γρηγόρη Τσόκα αφορούν έως τώρα, ένα μικρό κομμάτι της έρευνας, αλλά ωστόσο είναι πολύ ουσιαστικά και ελπιδοφόρα.


Το μοντέλο που δημιουργήθηκε βάση των δεδομένων, αφορά τις μετρήσεις που έγιναν σε απόσταση έξι μέτρων περιμετρικά του ταφικού μνημείου, ενώ έως το κέντρο του τύμβου υπάρχει μια διαδρομή άλλων πενήντα μέτρων. Οι αρχαιολόγοι έχουν τώρα στα χέρια τους την επιστημονική ανάλυση που τους υποδεικνύει ξεκάθαρα τέσσερα σημεία που πρέπει να ανασκαφούν προκειμένου να διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται. Τα στοιχεία που προέκυψαν στο υπέδαφος από την ηλεκτρική τομογραφία πιθανότατα καταδεικνύουν τεχνητές δομές, ωστόσο δεν αποκλείεται η ύπαρξη μικρών βράχων ενδεχόμενο που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μικρές πιθανότητες. Στο μεταξύ φουντώνουν τα σενάρια για ύπαρξη και άλλων θαλάμων που επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και την ύπαρξη μιας δεύτερης εισόδου στο τύμβο κάτι που διαψεύδουν όμως πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ καθιστά σαφές ότι σύμφωνα με τη γεωλογική χαρτογράφηση ο λόφος Καστά στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ένα φυσικός λόφος και το τμήμα ανθρώπινης παρέμβασης αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του τύμβου. Η ηλεκτρική τομογραφία ωστόσο του Πανεπιστημίου Πατρών που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό το 2004 έδειχνε ότι ο λόφος Καστά κρύβει στο υπέδαφος του και άλλες τεχνητές δομές.


Η έρευνα της ομάδας του ΑΠΘ επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν γεωλογικές και τεκτονικές παρατηρήσεις καθώς και αριθμός ηλεκτρικών τομογραφιών. Οι πρόσφατες αποχωματώσεις και τα προγενέστερα σκάμματα προσέφεραν χώρο παρατηρήσεων για απτές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της θέσεως και των χαρακτηριστικών των γεωλογικών σχηματισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Εφαρμοσμένη Γεωφυσικής του ΑΠΘ που Διευθύνει ο Γρηγόρης Τσόκας θεωρείται το πλέον αξιόπιστο αφού ήδη έχει αποσπάσει έξι Διεθνή Βραβεία σε διαγωνισμούς.


Την ερευνητική ομάδα αποτελούν επίσης ο παλαιοσεισμολόγος καθηγητής Σπύρος Παυλίδης ο γεωλόγος του ΥΠΠΟ Δρ. Ευάγγελος Καμπούρογλου ο ιζηματολόγος αν. καθηγητής Γιώργος Συρίδης ο καθηγητής Παναγιώτης Τσούρλος, ο αν. καθηγητής Γιώργος Βαργεμέζης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και άλλο επιστημονικό προσωπικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :(Στην φώτο με το κόκκινο χρώμα το σημείο σκαναρίσματος ενώ το βέλος δείχνει την απόσταση έως το κέντρο του τύμβου)



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες: Ροδάκογλου   ρεπορτάζ   



NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.