Ανίερες συμμαχίες και σκοτεινά συμφέροντα στην Αμφίπολη

amfipoli

Από την πρώτη ημέρα της ανασκαφής της εισόδου έως και σήμερα,όσοι ακολουθούμε πιστά το άρμα της αποκάλυψης του μνημείου Καστά έχουμε βιώσει καταστάσεις τραγελαφικές και παράλογες τουλάχιστον.

Θυμόμαστε πως,ενώ όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης και ο αρχαιολογικός κόσμος είχε στρέψει με θαυμασμό το βλέμμα του στην Ελλάδα και στην Αμφίπολη, στην ενδοχώρα η γκρίνια και η έριδα των αρχαιολόγων έπεσε σαν λοιμώδης νόσος που δηλητηρίαζε κάθε μέρα την ψυχή και τη σκέψη των απλών ανθρώπων που έκαναν το λάθος να νιώσουν περήφανοι για τη χώρα τους.

Άνοιξαν πυρ κατά παντός σχετικού με την ανασκαφή και το έργο της, με μοναδικό αντάλλαγμα ..ίσως την εγωπροβολή τους και τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.

Στόχος το εξαιρετικά πετυχημένο ρωμαϊκό "διαίρει και βασίλευε". Τα στάδια της τραγικής διαδρομής του πολέμου μεταξύ των κομματικών αντιπαραθέσεων,των επιστημονικών ξιφομαχιών,των υπερβολικών δηλώσεων μπροστά στις κάμερες και η έλλειψη σοβαρότητος απέστρεψαν ως ήταν φυσικό, τη παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα και υποβάθμισαν την ευκαιρία να αναδειχθεί ο πολιτισμός της Ελλάδος και ειδικά της Μακεδονίας.

Αμέσως μετά, εξυφάνθησαν και μπήκαν σε δράση τα αρχαιολογικά παραμύθια της Χαλιμάς, περί ρωμαϊκής χρονολόγησης του μνημείου. Ειδικά έπειτα από την ανακοίνωση και τεκμηρίωση των επιστημόνων της ανασκαφής στο αρχαιολογικό συνέδριο Θεσ/κης, πως το μνημείο Καστά χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι.π.χ. και είναι έργον που σχετίζεται άμεσα με τον Μ.Αλέξανδρο και την δόξα της εκστρατείας του. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την απείρου ελληνικότητος,δήλωση του υπουργού πολιτισμού κ. Ξυδάκη:

"Δεν θέλουμε διάσημους νεκρούς". Ποιός δεν θυμάται τις γεμάτες τρόμο φωνές κάποιων φημισμένων στη Μακεδονία γυναικών αρχαιολόγων,όταν ο κ.Κόρσο σύνδεσε μια μορφή πολεμιστού της ζωφόρου του λέοντος,με τον Μ.Αλέξανδρο. Ακούσαμε με πανικό να φωνάζουν: "Μη λέτε ονόματα,μη λέτε ονόματα".

Τότε ήταν που στο διαδίκτυο αρκετοί μέχρι πρότινος καλοί συνοδοιπόροι,φίλοι,θαυμαστές και ερευνητές άλλαξαν απότομα γνώμη,έκαναν στροφή 180 μοιρών και μέσα από σελίδες και από ομάδες του fb βρέθηκαν την αμέσως επομένη ημέρα(!!) νάναι ένθερμοι υποστηρικτές και υπέρμαχοι του ρωμαϊκού σεναρίου.Να προσπαθούν με πείσμα να πείσουν τον κόσμο πως οι επιστημονικές μελέτες των Περιστέρη,Λεφαντζή,Κόρσο,Τσόκα,Παυλίδη,Εγγλέζου κ.α. είναι αναξιόπιστες, διότι αυτοί είχαν άλλα,αντίθετα στοιχεία,μεταγενέστερης χρονολόγησης,δοσμένα από ερευνητές του εξωτερικού (!!!).

Κάποιοι μάλιστα με πλαστά προσωπεία παραποιούσαν τις πρωτότυπες αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές μελέτες,άλλοι πάλι με ψεύτικα προφιλ έκαναν ξενόγλωσσες σελίδες και διαμοίραζαν το δηλητήριο της αμφιβολίας και της απαξίωσης των ελλήνων καθ'ύλιν επιστημόνων σε ξένες ομάδες fb, μεταμφιεσμένοι σε αποκλειστικοί γνώστες και ειδήμονες ερευνητές.

Με ποιόν απώτερο σκοπό άραγε; Μήπως την αποδόμηση του ίδιου του μνημείου και την καταταρτάρωσή του στα έγκατα της λήθης, επειδή κραυγάζει την λάμψη του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη;

Ίσως γι'αυτούς νάναι αρκετά μερικά αγάλματά του,λίγες προτομές του και ...μέχρι εκεί. Κάποιοι άλλοι πάλι ερευνητές του διαδικτύου ενδύθηκαν τη υψίστη θεολογική επιστημονικότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και σε συνδυασμό με τοπικούς ερασιτέχνες νομισματολόγους κατέχουν την απόλυτη και πέραν πάσης αμφιβολίας γνώση των ιερών μυστηρίων και των αρχαίων συμβόλων.

Οι κατέχοντες των νομισματικών μυστηρίων, οι οποίοι παρουσιάζουν εντελώς "τυχαία" τα ρωμαϊκά σαν ελληνικά, κατέχουν φυσικά και το δικαίωμα να γράφουν συχνά υβριστικά και χυδαία κείμενα,βάλλοντας ονομαστικά και προσωπικά εναντίον των επιστημόνων της ανασκαφής,με λόγια που ντροπιάζουν πρώτα τους ίδιους και έπειτα αυτούς που τους διαβάζουν και τους επιβραβεύουν. Δεν μπορώ να ξεχάσω το απεχθές της παρομοίωση της κας.Περιστέρη με...χοντρή μέδουσα(!!!).

Προς τί τόσο μένος και μίσος άραγε; Τόσο τεράστιο κακό τους έκανε η ανασκαφική ομάδα Καστά που ανέσκαψε τον υπέρλαμπρο αυτό θησαυρό ή μήπως επειδή εκπόνησε μελέτες και τεκμηρίωση που δεν τους βολεύει;

Πρόσφατα εμφανίστηκε μία νέα πολεμική,συστρατευμένη συσπείρωση όλων των παραπάνω επιφωτισμένων, εναντίον του αρχιτέκτονος του μνημείου Καστά,κ.Λεφαντζή, με επικεφαλής έναν τοπικό δημοσιογράφο,ο οποίος αρχικά υποστήριζε την ανασκαφική ομάδα,κατόπιν κατεφέρθηκε εναντίον της κας.Περιστέρη και τώρα αποφάσισε να στρέψει τα κίτρινα από χολή βέλη του, εναντίον του υπευθύνου πλέον της αναστήλωσης του μνημείου. Και μένω να αναρρωτιέμαι πάλι με θλίψη και απορία:

Έχουν πραγματικά επίγνωση του επίπονου έργου που έχει παράξει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του μνημείου και την επιστημονική γνώση που με ηπιότητα και προσήνεια μας έχει απλόχερα προσφέρει;

Έχουν συνειδητοποιήσει όλοι αυτοί πως χωρίς τα αρχιτεκτονικά σχέδιά του,τις ταυτίσεις των μαρμάρινων μελών του περιβόλου και τις μελέτες του για την επί τόπου λάξευση του λέοντος στην κορυφή του τύμβου δεν θάχαν ουσιώδη λόγο ερευνητικής και δημοσιογραφικής γραφής για το θέμα "Αμφίπολις",στην μικρής εμβέλειας τοπική κοινωνία που απευθύνονται,ούτε θα είχε σημειωθεί ικανή πρόοδος στην επιστημονική πορεία των οικοδομικών φάσεων του μνημείου Καστά;

Μέχρι χθές βάσιζαν τα αποκλειστικά τους δημοσιεύματα σε φωτογραφίες από τον νοητικό κόπο ενός αυστηρού και επιμελούς επιστήμονος,ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε αξίως να προϊσταται της δύσκολης πορείας του μελλοντικού έργου στο μνημείο. Ή μήπως αυτό είναι που δεν τους αρέσει;

Έχοντας καταναλώσει κάποιες πολλές εργατοώρες ακολουθώντας,όσο μπορώ,τα ίχνη της εις βάθος έρευνας του αρχιτέκτονος, δικαιούμαι να θλίβομαι και να αποστρέφω το βλέμμα μου από τέτοιες ανίερες συμμαχίες και σκοτεινά συμφέροντα. Ελένη Ελαφηβόλου Ερευνητική Ομάδα Μνημείου Αμφίπολης

Ελένη Ελαφηβόλου
Ερευνητική Ομάδα Μνημείου Αμφίπολης

ΠΗΓΗ

https://www.facebook.com/groups/EreunitikiOmadaMnimeiouAmphipolis/

 

 

 



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    



NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.