Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Εκπαιδευτική Ρομποτική Θεσσαλονίκη

Δακτυλίδι στο Λεφαντζή για τη συνέχιση ανασκαφών στην Αμφίπολη

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Σε παρακολουθώ από την αρχή. Κάνεις εξαιρετική δουλειά» είπε o Πρόεδρος Δημοκρατίας παρουσία όλων στον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή .«Εγώ είμαι ένας αρχιτέκτονας Πρόεδρε» απάντησε εκείνος και ο Πρόεδρος συμπλήρωσε «Τα μεγαλύτερα μνημεία τα έχουν ανακαλύψει οι αρχιτέκτονες».

Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του μνημείου το 2014 στον τύμβο Καστά και αφού ολοκλήρωσε μια σειρά ερευνών ο Μιχάλης Λεφαντζής θεωρείται ως ο μοναδικός επιστήμονας που συνδέεται τόσο στενά με την Αμφίπολη και είναι πασιφανές ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να προχωρήσει την ανασκαφή στην επόμενη μέρα με βασική προϋπόθεση την πολιτική βούληση.

Η επιλογή Λεφαντζή από την Προεδρία Δημοκρατίας, να ξεναγήσει ο ίδιος τον πρώτο Έλληνα πολίτη ενέχει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό αφού ουσιαστικά αναγνωρίστηκε ότι αυτός πρέπει να έχει το «δακτυλίδι» ώστε προχωρήσουν οι ανασκαφές.

Και αυτό ακριβώς είναι που είπε δημόσια ο Προκόπης Παυλόπουλος ότι «πρέπει να έρθουν στο φώς όλα όσα κρύβει ο τύμβος» αναγνωρίζοντας παράλληλα τη μεθοδικότητα του επιστήμονα για τον οποίο έδειξε ότι γνωρίζει την πορεία του, από τα Ιεροσύλημα έως την Αθήνα ,από την Αμφίπολη έως την Κύπρο, και από την Κρήτη έως την Αλεξάνδρεια.

Η αποδοχή του αρχιτεκτονα όμως απορρέει και από την ίδια την τοπική κοινωνία αφού κατά κοινή ομολογία αυτό που τον διακρίνει, πέραν της επιστημονικής του κατάρτισης και αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, είναι η ομαλή και συστηματική συνεργασία του ακόμη και με τον τελευταίο εργάτης μιας ανασκαφής. Πολύ συχνά τον ακούμε να ευχαριστεί τους συνεργάτες του ενώ ποτέ δεν έδειξε ότι οικειοποιείται τη δουλειά τους.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος φωτογραφίζοντας στις ομιλίες του την επόμενη μέρα των ανασκαφών ξεχώρισε ένα ακόμη σημαντικό ρόλο. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον ρόλο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που διαχειρίζεται τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Αφού του απέδωσε τα εύσημα για τις έως τώρα πρωτοβουλίες που ανέπτυξε , επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίζει με σθένος να στηρίζει την ανασκαφή μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κάτι που ήδη αποτελεί προτεραιότητα του περιφερειάρχη.

Τέλος θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ενότητας προς την τοπική κοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε βαρύτητα στο θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού καλείται να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δίνοντας συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο.

ΠΗΓΗ THOUSANDNEWS.GRΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    

comments powered by Disqus


NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.