Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Εκπαιδευτική Ρομποτική Θεσσαλονίκη

Ποιος έστησε την πλεκτάνη με τo ΕΣΠΑ της Αμφίπολης

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει για το ΥΠ.ΠΟ σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το φάκελο των ΕΣΠΑ για τέσσερεις αρχαιολογικές προτάσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πέλλα και Βεργίνα βρίσκονται εκτός παιγνιδιού ενώ η Αμφίπολη ως η νεώτερη και μεγαλύτερη ανασκαφή κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία.

Το έργο μπορεί να κρίθηκε ως «ανώριμο» από την αρμόδια επιτροπή λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων που είχε, άλλα όπως δείχνουν οι εξελίξεις η ανωριμότητα και ο ερασιτεχνισμός ως χαρακτηριστικά, ταιριάζουν στα φυσικά πρόσωπα της ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ τα οποία δίνουν και τις εντολές.

Οι ευθύνες πλέον βαρύνουν και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την υπουργό Λυδία Κονιόρδου αφού οι χειρισμοί του θέματος από τη Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη οδηγούν σ ένα αδιέξοδο και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει πλέον το χρονικό περιθώριο ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις ή οι νέες προτάσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδράνειας είναι να «χάσει» την περίοδο αυτή ο τύμβος Καστά ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκ ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ,μετά την δημοσιότητα που πήρε το όλο ζήτημα επανέλαβε τη δέσμευση του ότι το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί στην Αμφίπολη αλλά είναι άγνωστο πλέον το χρονικό διάστημα. Παράλληλα τόνισε ότι για οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Όταν γίνουν οι διορθώσεις και επανακατατεθεί το τεχνικό δελτίο από το Υπουργείο σωστό, τότε θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα 1,5 εκ. ευρώ, για τα οποία έχω δεσμευτεί και προσωπικά, παραμένουν δεσμευμένα για την Αμφίπολη, για έργα αναστήλωσης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου, ώστε να γίνει σύντομα επισκέψιμο. Αυτό δεν αλλάζει. Εκείνο που αλλάζει, με ευθύνη του Υπουργείου κι όχι της Περιφέρειας, είναι ο χρόνος.

Διότι το έργο θα καθυστερήσει, επαναλαμβάνω με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου. Το πόσο θα καθυστερήσει, δεν μπορώ να το απαντήσω, επειδή αυτό εξαρτάται από το πόσο σύντομα το Υπουργείο Πολιτισμού θα στείλει σωστό το τεχνικό δελτίο. Σε κάθε περίπτωση τα 1,5 εκ. ευρώ δεν πρόκειται να διατεθούν πουθενά αλλού, αλλά θα παραμείνουν ως ποσό περιμένοντας το τεχνικό δελτίο του υπουργείου για να εκταμιευτούν αποκλειστικά για την Αμφίπολη».

Την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο του ΥΠ.ΠΟ θα έχει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τους διαχειριστές του ΕΣΠΑ προκειμένου να συζητήσουν από κοινού τις ιδιαιτερότητες που οδήγησαν στο χαρακτηρισμό ως «ανώριμης» της πρότασης που αφορά την Αμφίπολη ,κάτι που ίσως θα έπρεπε να γίνει πριν από την επισημοποίηση της απόφασης και όταν διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις.

Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου από την πλευρά της μέχρι πρότινος έδειχνε ότι είχε όλη την καλή διάθεση να ανατρέψει ένα εχθρικό κλίμα που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια στην Αμφίπολη άλλα τελικά φαίνεται πως δεν τα κατάφερε αφού και η ίδια έπεσε θύμα πλεκτάνης με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται τώρα και η δική της εικόνα.

Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει πως το μνημείο του Καστά είναι Μακεδονικό σε αντίθεση με τη Γ.Γ του υπουργείου που υποστηρίζει ότι αποτελεί Ρωμαϊκό δημιούργημα.

Το εξωφρενικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της αρχαιολογίας οι υπηρεσίες του υπουργείου του οποίου προΐσταται ως πολιτικό πρόσωπο καταθέτουν ένα φάκελο με σοβαρές ελλείψεις, πιθανότατα επειδή δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν αφού η σχετική εντολή δόθηκε μετά την επίσκεψη της κυρίας Κονιόρδου στον Καστά στις 11 Μαίου , και παρόλο που η πρόσκληση από την περιφέρεια άνοιξε δυο μήνες νωρίτερα.

Από την Αμφίπολη η κυρία Κονιόρδου μιλούσε τότε για χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου από Ευρωπαϊκά κονδύλια την στιγμή όμως που δεν είχε δοθεί καν η εντολή για τη σύνταξη του φακέλου.

Στο μεταξύ οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση και πανικό στην τοπική κοινωνία της Αμφίπολης ενώ η εικόνα που επικρατεί δίνει την εντύπωση ότι μοιάζει μ ένα «καζάνι που βράζει» και αυτό αποτυπώνεται από την τοποθέτηση του δημάρχου της περιοχής Κώστα Μελίτου

«Μόνο η παραίτηση σας σώζει. Οι μάσκες πέσανε, κρίμα γι αυτό το διαμάντι που θα μένει αναξιοποίητο, όσο το διαχειρίζονται ανεπαρκείς επιστήμονες και ανίκανα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν έχουν τέτοιες εντολές ! Ένας δρόμος μένει πλέον η Επανάσταση».

Για την μη ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ ενημερώθηκε ο αρχηγός της Νέα Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βουλευτή Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή κατά την περιοδεία του την Καβάλα ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του βουλευτή Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλη Τζελέπη όπου ζητάει και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ όπως και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σερρών Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δηλώσεις έγιναν αργά το απόγευμα και από την Όλγα Κεφαλογιάννη Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    

comments powered by Disqus


NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.