Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Εκπαιδευτική Ρομποτική Θεσσαλονίκη

Παντελής Νίγδελης :«Χωρίς ισχυρές ενδείξεις οι επιγραφές της Αμφίπολης»

amfipoli

του Γιώργου Ροδάκογλου

Περισσότερες από 800 επιγραφές από την περιοχή της Αμφίπολης μελετάει ο επιγραφολόγος Παντελής Νίγδελης, με ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα σε δυο χρόνια.

«Το υλικό αυτό» όπως περιγράφει ο ίδιος «καλύπτει από 4ο αιώνα έως τον 6ο αιώνα π.χ μέσα από τα επιγραφικά κείμενα και στόχο έχουμε να δημοσιεύσουμε ολόκληρο το σώμα ».

Αντικείμενο μελέτης αποτελούν και οι επιγραφές του τύμβου Καστά, με το γνωστό πλέον ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ, όπως και όσες εντοπίστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του τύμβου όσο και στην μετέπειτα έρευνα στην περιοχή.

«Οι συγκεκριμένες επιγραφές του τύμβου Καστά δεν έχουν ισχυρές ενδείξεις για να υποστηρίξουμε με κατηγορηματικό τρόπο τις χρονολογήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρονολογήσουμε το μνημείο Καστά μέσα από άλλες ενδείξεις» υποστηρίζει το μέλος της διεπιστημονικής ομάδας της ανασκαφής της Αμφίπολης.

Ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας ,Αρχαιολογίας του ΑΠΘ εξηγεί παράλληλα το λόγο των «δυσκολιών» που αντιμετωπίζει στην περίπτωση του τύμβου Καστά.

«Άλλες πτυχές του ευρήματος μπορούν να βοηθήσουν ή έχουν ήδη βοηθήσει ώστε να καταλήξουμε στην χρονολόγηση που προτείνει η αρχαιολόγος. Η χρονολόγηση όμως των ευρημάτων της αρχαιότητας είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Εάν υπάρχει ένα σύνολο ενδείξεων που μπορούν να οδηγήσουν στη χρονολόγηση το αξιοποιούμε αλλά τα συγκεκριμένα επιγραφικά ευρήματα δεν συγκροτούν ένα συγκροτημένο σύνολο, που να μας επιτρέπουν κατηγορηματικά να αποφανθούμε για τη χρονολόγηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε χάσει ανεπιστρεπτί τη δυνατότητα να το χρονολογήσουμε. Ωστόσο η χρονολόγηση είναι θέμα των αρχαιολόγων όπου και δεχόμαστε την άποψη τους».

Ο κύριος Νίγδελης μπορεί να υποστηρίζει ότι οι επιγραφές δίνουν σε ποσοστό 70% τις πληροφορίες της αρχαίας κοινωνίας αλλά ωστόσο συνεκτιμά και άλλες πηγές.

«Οι επιγραφές έχουν δυνατότητες αλλά δεν έχουν όλες τις δυνατότητες» επισημαίνει διευκρινίζοντας, «τα νομίσματα , οι αρχαιολογικές μαρτυρίες και οι συγγραφείς παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ συνιστά νηφαλιότητα σε ότι αφορά στην επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων αλλά και αυτοσυγκράτηση στα ευφάνταστα σενάρια.

«Το εύρημα της Αμφίπολης είναι σημαντικό και πρέπει να αποτελέσει τη βάση, ώστε με νηφάλιο τρόπο να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του. Πρώτα στην πλήρη επιστημονική του ερμηνεία και μετά να αποδοθεί σε εκείνους που τους ανήκει δηλαδή στο ελληνικό κοινό. Εμείς από την πλευρά μας όταν είναι ώριμες οι συνθήκες θα κάνουμε εκτενή παρουσίαση των δεδομένων».

Ο Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ τοποθετήθηκε και στο ερώτημα κατά πόσο η ανασκαφή της Αμφίπολης ανέδειξε την αρχαιολογία ως επιστήμη στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι ο Έλληνες είναι ένας ιστορικός λαός και δεν παύει το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό. Τώρα εάν κατά καιρό εις καιρό, οξύνεται το ενδιαφέρον του με την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτό κάνει καλό στην επιστήμη γιατί η κοινωνία αξιοποιεί τα πράγματα που της ανήκουν».

Τέλος ο κύριος Νίγδελης χαρακτηρίζει μοναδικό ως εύρημα το μνημείο της Αμφίπολης και επαναφέρει το ζήτημα μιας μεγάλης επιστημονικής ημερίδας με θέμα στην ανασκαφή του τύμβου Καστά, ώστε να ζυμωθούν όλες οι απόψεις.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ψυχραιμία και νηφαλιότητα για την ερμηνεία και την κατανόηση του αρχαίου κόσμου για να κερδίσουμε οι ίδιοι. Δεν εξαντλείται η Αμφίπολη σε ένα απλό συνέδριο. Χρειάζονται πολλές συναντήσεις επιστημόνων και ημερίδες, που θα πρέπει μάλιστα να χρηματοδοτούνται και να υποστηρίζονται από την πολιτεία».

ΠΗΓΗ Thousandnews.grΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...


Ετικέτες:    

comments powered by Disqus


NewsLetter:
Ενημερώσου πρώτος για τις συμαντικότερες ανακοινώσεις και έκτακτα γεγονότα.